Vilket lag ska jag hålla på i Premier League?

Frågan kommer precis när jag slutit ögonen för att öva dagens lektion från En Kurs i Mirakler: Endast Guds frälsningsplan kommer att fungera. Irritationen smyger sig på. Att bli avbruten mitt i en övningsstund för att svara på fotbollsfrågor är inget jag tolererar.

Mitt svar är avsnoppande. ”Hur fan ska jag veta vilket lag du ska hålla på? Jag är inte ens intresserad av fotboll. Det vet du.”

Niklas, som sitter framför datorn i köket, fortsätter prata som om mitt skarpa gensvar glidit igenom huvudet på ett tvärdrag: ”Chelsea är en hädelse! United och City finns inte på kartan. Southampton, Aston Villa och Tottenham är tröstlösa gäng. För att inte tala om Hull som tycks vara hämtat ur ett svart hål. Arsenal är trevligt men förblir bara trevligt. Så vad tror du om Liverpo… .”

”Ja, välj Liverpool! Beatles är från Liverpool. Välj Liverpool”, säger jag för att få slut på eländet. Min förhoppning är att upprepningen ska ge effekt SÅ ATT JAG KAN ÖVA PÅ MIN LEKTION! Förvånande nog sväljer Niklas betet och beslutar sig för att Liverpool är laget för honom.

Lugnet sprider sig i hemmet, jag lutar mig tillbaka och sluter ögonen för att fråga min Fader: Vad vill Du att jag ska göra? Vart vill Du att jag ska gå? Vad vill Du att jag ska säga, och till vem? I lektionen står det att Han kommer svara i samma mån som jag är villig att höra Hans Röst. Spänningen stiger.

Plötsligt bryts tystnaden av ljudet från en fotbollsmatch. Niklas vill tydligen bekanta sig med sina nya hjältar och har hittat ett klipp på nätet som han spelar upp på hög volym. Jag laddar för en minst lika högljudd protest, men precis då brister supportrarna ut i sång:

When you walk through a storm
Hold your head up high
And don’t be afraid of the dark
At the end of the storm
There’s a golden sky
And the sweet silver song of a lark

Walk on through the wind
Walk on through the rain
Though your dreams be tossed and blown

Walk on walk on with hope in your heart
And you’ll never walk alone
You’ll never walk alone

I rest my case.


Kuriosa:

I 1990, vid evenemanget Nelson Mandela: An International Tribute for a Free South Africa Concert på Wembley Stadium, började publiken spontant sjunga ”You’ll Never Walk Alone”. Mandela vände sig mot Adelaide Tambo och frågade vilken sång det var. Hon svarade ”en fotbollssång”.