Häromdagen gick jag med i Facebook-gruppen 30 Day Focused Writing Challenge. Man får själv bestämma vad man vill skriva och i vilken omfattning. Mitt konkreta mål är att publicera ett inlägg per dag under trettio dagar.

Jag kan haspla ur mig ogenomtänkta tankar enkom för att göra min röst hörd, men det leder inte framåt. Vi har tillräckligt mycket surr om ingenting som guppar runt på sociala medier. Ett annat alternativ är att falla för perfektionen och väga varje ord på guldvåg. Det tar för lång tid och jag börjar bli för gammal.

Nu gäller det att hitta den gyllene medelvägen där tankarna får flöda fritt. Till utflykten har jag packat ner fem tips från On Writing av Stephen King. Jag har även lagt till en egen reflektion för att de ska fungera inom livets alla områden, inte bara skrivande.

Sluta fjäska
Om du ständigt bryter ut i lovsång inför alla som kommer i din väg, kan du räkna med att vara otillfredsställd när skylten tas ner. Är du däremot bland de sällsynta som vill uttrycka något som är sant och äkta, är dina dagar som hövlig Svensson-medborgare räknade. Det låter som ett val mellan pest och kolera, men så är inte fallet.

Var förberedd på misslyckanden
Alla är rädda för att misslyckas, även om få vill medge det. Ännu färre vågar gå igenom rädslan, trots att den sanna styrkan finns på andra sidan. Tänk bara på J.K. Rowling som kapsejsade i början av 90-talet och fick möta sig själv som ensamstående förälder, arbetslös och pank. Tvivlet kastade in henne i elden som ett totalt misslyckande. Ur askan steg Harry P.

Låt hjärtat styra
Om författarskapet säger King: I did it for the pure joy of the thing. And if you can do it for joy, you can do it forever. Nu tänker du kanske att ”det är lätt för honom att säga som har sålt miljontals böcker”. Glöm den tanken. Det är en uråldrig ursäkt som inte fyller någon funktion.

Ta risker
Sluta packa in livet i glittrigt papper och sidenrosetter. Stick ut hakan och säg det ingen annan vågar säga. Byron Katie uttrycker det så bra: Don’t be careful. You could hurt yourself.

Använd din egen röst
Spendera inte dagarna med att kopiera någon annans livsstil eller tankesätt, utan ta reda på vad du vill och följ det. Tala ditt språk. Det finns ingen annan som kan vara du, och vi andra vill inget hellre än att veta vem du är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.