Det finns en scen i Fawlty Towers där Manuel, en välmenande men extremt oorganiserad kypare från Barcelona, står i hotellreceptionen och övar på sitt engelska uttal: ”You see, I speak English well. I learned it from a booook. Hello. I am English.” På receptionsdisken står en jättestor jakttrofé i väntan på väggupphängning. Den välputsade stamgästen Major Gowen kliver in i bilden. Allt han ser är en talande älg:

”It´s a beautiful day today. I can speak English. I learned it from a booook.”

Det är en helt normal dag i en brittisk komediserie.

Under seriens gång blir Manuel bättre på det engelska språket, men frågan är om hans framgång verkligen kan tillskrivas ”a booook”? Kan du veta hur ett språk låter innan du hör någon tala det? Kan du läsa dig till dess melodi? Jag tror inte det. Du kan visserligen lära dig några av grunderna, men språket blir inte levande förrän du praktiserar det.

Samma sak gäller världens visdomsläror. Du når inte upplysning genom att läsa om Buddha. Du vinner inte frälsning genom att studera Bibeln. Du ser inte världens illusoriska natur genom att recitera En Kurs i Mirakler.

När jag hör människor säga att allting är en illusion – tiden, kroppen, världen, sjukdomarna och så vidare – blir jag sugen på att drämma till dem med ett basebollträ. Sedan vill jag fråga om hur illusorisk den där bulan i huvudet är.

Sensmoralen? Bli inte ett talande älghuvud.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.