Det här utspelade sig i vårt vardagsrum för många herrans år sedan: Gårdsfolket hade varit ute och jagat, och när husbonden stod och skröt om älghornens storlek råkade han vifta en aning för mycket med geväret – och pang så vådasköts den intet ont anande tjänstepigan. Att hon dog vet jag säkert, detaljerna kan variera beroende på vem som berättar historien.

Härförleden skedde ett nytt dödsfall, rentav ett mord, den här gången i badrummet på andra våningen. Tänk dig att du går in i en varm oas av naturnära toner: mörk chokladbrunt, äggskal, guld och plommon. Du beundrar det ståtliga badkaret med tassar och den frodiga växten i fönstret. Just idag känner du inte för att bada, så du går längst in i rummet och vrider igång kranen till duschen. Medan du väntar på att varmvattnet ska masa sig upp från källaren, börjar du sjunga Chandelier i samma tonart som Sia. Du ångrar dig när refrängen kommer.

Med ett känner du dig iakttagen. Nerifrån. Du sänker blicken och möter ett öga. Ögat sitter fast på huvudet, resten av kroppen är borta. Du hittar en tonart som skulle göra Sia grön av avund. På kakelgolvet finns en blodpöl. Oasen känns inte längre så oasig utan mer som kylrummet på ett slakteri.

Dagen efter händer det igen. Nu har förövaren lämnat offret på mattan utanför nämnda badrum. Liket är någotsånär intakt men inte tillräckligt intakt för att det ska bibehålla sin form när du råkar trampa på det. Inälvorna smetas ut under din fot. Du vrålar. Städar. Svär. Går bort till trappavsatsen och hittar en pizza bestående av kattmat och musskinn. Du vrålar. Ber Niklas städa. Han svär.

Ingen av kattbröderna tar på sig ansvaret för de bestialiska handlingarna, men en av dem måste ha något otalt med dig. Är det fel mat? För lite kel? Är Nelson sur för att du vägrar släppa ut honom klockan halv elva på kvällen, när det spöregnar och blåser storm? Vill Mandela hämnas på grund av att du lyssnade till ett dåligt råd och använde blomstersprutan för att montera ner honom från gardinerna? Du kan bara spekulera. Och när du ändå är i spekulationstagen, fundera över hur du ska utforma Blocket-annonsen.