Gudmund Söderin från Frösön finns att hitta bland de många atleterna på Olympiska Kommitténs hemsida. Han härjade i slalombackarna under 70-talet, sida vid sida med legenderna Stig Strand och Ingemar Stenmark. Nu har han passerat sextio men har fortfarande ett brinnande idrottshjärta.

När Söderin för några år sedan dök upp som veckans stafettgäst i P4 Jämtland och fick frågan om meningen med livet, svarade han med den sortens sävliga logik som bara finns hos människor som startat livet med renskavssoppa i nappflaskan: ”Det beror på vad man menar med mening. Om det är halt ute, då sandar man för att man inte ska halka. Det är en mening, ett syfte för någonting. Om man ser det så, då finns det ingen mening med livet överhuvudtaget.”

Jämtlänningen är inne på en intressant tankebana. Ett träd har inget självändamål med att växa. Gräset sätter inte upp delmål under vintern så att det slutligen ska bli grönt när frosten släpper taget. Regnbågen uppenbarar sig inte för att vi ska kunna fotografera den. En hund har ingen dagordning som säger att den ska vifta på svansen. Allting bara sker.

Så vad är det som skiljer oss människor från resten av naturen? Vad är det som gör att vi kämpar och strävar när allting annat tycks löpa på av sig självt? Och vad är det som gör att just vi behöver en uttalad mening?

När jag nämnde detta för Niklas, sa han: ”Vi söker efter meningen med livet utan att veta vad livet är. Vi har en idé om vad det är, men denna idé är ofullkomlig.” Enligt honom härrör allt slit och strävande från en omedveten tanke som säger att vi är ihåliga. När den kommer upp till ytan och ifrågasätts, finns det inte längre någon anledning till att sträva, ej heller någon mening med att söka efter mening – för då vet vi att meningen och livet är detsamma. I själva verket är det vi som är meningen.

Det här är inte menat att vara något facit på hur någon ska leva sitt liv. Jag har inget facit på någonting. Däremot har jag upptäckt värdet i att betvivla allt jag tror mig veta, för det öppnar dörren till nya upptäckter.

Söderin får stå för slutklämmen med ett råd: ”Ha kul – se vad som händer! Det har jag haft.”

“Life has no meaning. Each of us has meaning and we bring it to life. It is a waste to be asking the question when you are the answer.”

~ Joseph Campbell

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.