Tomasevangeliet berättar följande i vers 42:

Become Passers-by

Det står inte:

Become By-passers

Evangeliet är omtvistat, men jag bryr mig inte särskilt mycket om det. Låt de lärde tvista hur mycket de vill. Innebörden av Become Passers-by är precis densamma som Döm inte och Vänd andra kinden till. Dessa visdomskorn är så enkla att det inte går att missförstå dem.

Eller?

Hmm, innebär ”döm inte” att jag ska svälja ett par gånger och lägga locket på när någon beter sig som ett svin? Skulle inte tro det. Ett svin är trots allt ett svin. Låt mig ge ett exempel. Vi bor vid sjön Immeln som med sin fantastiska omgivning är ett sommarparadis för turister. En del är här för att umgås och njuta av naturen, men det finns också några som kommer för att supa sig redlöst berusade.

En varm augustidag satt Niklas och jag på den allmänna bryggan och spelade Backgammon. I ögonvrån fick vi syn på ett par kanoter som sicksackade över sjön på väg in till byns kanotcenter. De förde ett helsikes liv medan de vevade sig fram och skrålade på en dansk visa, och jag överdriver inte när jag säger att de hittade alla tonerna i skalan, plus några till.

Landstigningen var, som du kanske förstår, inte vacker. Det var heller inte vackert när en av dem började kasta ölburkar efter den lilla ankfamiljen som stod vid stranden. Då reste sig Niklas, högröd i ansiktet, och gick tvåhundra meter med de mest beslutsamma kliv jag någonsin sett. Pulsen ökade och jag fick småspringa för att hinna med. På vägen till brottsplatsen hann jag spela upp alla möjliga scenarion, inklusive handgemäng och knäckta näsben. Det här var inga knattar, utan storvuxna män som druckit bort all omdömesförmåga.

”Vad fan håller du på med?” röt Niklas. Den skyldige vinglade men lyckades forma mungiporna till ett stort hånleende och sluddrade att han var hungrig och ville äta småfågel till middag. Då brast något inom mig, och jag kände en enorm kraft vakna till liv. Den blåste bort alla ljuva tankar om förlåtelse, djupa citat och smileygubbar med hjärtögon, och den var ytterst tydlig i sitt budskap: ”Nu räcker det!”

Jag hörde Niklas kommendera svinet att bege sig från Immeln och aldrig mer komma tillbaka. Sedan hörde jag mig själv be honom dra åt helvete. Kroppen skakade medan de objudna gästerna försvann iväg, utan middag.


Det är inte särskilt konstruktivt att be någon dra åt helvete, för det är inte så vi vill möta våra medmänniskor, och det är definitivt inget vi ser som ett slutmål. Vi kan heller inte låtsas som ingenting när vi ser orenheter på vår väg, vare sig det är på gatan, i ICA-affären eller i andliga forum. Då blir vi by-passers. Vi behöver givetvis använda vår urskiljningsförmåga och känna av om det är läge att säga något eller inte, men jag tror att de flesta vet hur smärtsamt det är att hålla tyst när det formligen bubblar över inombords.

Varför är vi så rädda för att öppna munnen och sätta gränser? Titta bara på Martin Luther King, Gandhi, Nelson Mandela, Malala och Jesus. De är ju människor precis som oss, men de har gjort skillnad genom att betvivla världens konventioner och etablissemang. Det skulle inte skada om fler följde i deras fotsteg.

Den djupare meningen av Become Passers-by är att dra tillbaka våra mentala investeringar i den här världen; att tömma vårt sinne på tankar om vad världen är, våra föreställningar om andlighet, dömande, kärlek, godhet, snällhet, förlåtelse, Gud och så vidare. En Kurs i Mirakler instämmer när den ber oss om att glömma allt, till och med ”den här kursen”. Så snillrikt.

Jag tror inte att vi kan förvänta oss någon Passers-by-revolution över en natt, men jag tror definitivt att den är möjlig. Jag gör mitt jobb och försöker vara så ärlig som jag bara kan, såväl mot mig själv som andra. Men jag ska villigt erkänna att det är lättare sagt än gjort när universum serverar kålpudding till middag …

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.