Jag är djupt inne i böckernas värld när Utropet kommer. Porslins-och kastrullavdelningen är visserligen i andra delen av lokalen, men det råder inga tvivel om vem som ligger bakom Det. Jag släpper den dammiga romanen och travar dit, nyfiken på vad som orsakat uppståndelsen. Mitt på golvet står Niklas, stolt som en tupp, med en gul järngryta i famnen. Min första tanke är att han börjar bli ruskigt lik Kirchsteiger. Kanske inte till utseendet, men den barnsliga entusiasmen för retroprylar är minsann identisk.

Platsen för fyndet är Hjärsås Bok & Prylmarknad. Byggnaden är en gammal skola som numera hyser allsköns saker av varierande ålder, utseende och kvalitet. Gofikat är framdukat precis innanför entrén, och den förföriska kanelbulledoften är oemotståndlig. Ja, vi har redan unnat oss sju socker- och smörstinna minuter, vilket är ganska exakt vad som behövs för att sänka ett par bullar och kaffe med påtår.

Jag undersöker grytan och försöker verkligen tycka om den. Men det är för sent. Livsmedelsinspektören inom mig – hon som jag sa farväl till för tio år sedan – har vaknat till liv och är upptagen med att sammanställa en mental rapport om vilka hälsorisker det skulle innebära om vi släpar hem åbäket. Skönhetsfläckarna berättar att den varit med om för många storkok för hennes smak, och i botten finns det spår av något som möjligtvis kan ha varit … ärtsoppa? Det enda, och då menar jag det enda, positiva i hennes nitiska ögon är att det står Kockums i botten. Låter som kvalitet.

Men, som det gamla ordspråket säger: ”Ernst kan ej bromsas när han väl bestämt sig.” Hans entusiasm har redan spridit sig till personalen, för nu pågår en intensiv diskussion om hur fläckarna ska besegras. Inspektören får inte en syl i vädret, utan tvingas ta ett steg tillbaka medan bevismaterialet förflyttas till pentryt, fylls med vatten och ställs på spisen. ”Jag visste väl att vi hade citronsyra!” säger en av de inblandade. ”Ge den tio minuter så ska ni få se att grytan blir ren”, påstår en annan.

”Ge mig en petriskål och en inkubator så ska ni få se tillväxt”, skriver inspektören i sin rapport.

Du som läser det här har säkert räknat ut att grytan blev skinande ren. Och att den packades in i bilen. Och att den åkte med till Immeln. Nu har den bott i vårt kök i över ett år, och jag måste tyvärr erkänna att det finns potential i dess nötta gulhet. Vem vet vilka välsmakande rätter den kan bidra till?

Så var uppmärksam när du hör Utropet, vare sig det kommer från ditt inre eller från en du tycker väldigt mycket om. För i Det finns tillväxt. I Det finns potential om du är tillräckligt entusiastisk att ta reda på vad som finns under ytan.

Enthusiasm is the yeast that makes your hopes shine to the stars. Enthusiasm is the sparkle in your eyes, the swing in your gait. The grip of your hand, the irresistible surge of will and energy to execute your ideas.

Henry Ford
dav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.