Filmkaraktären Forrest Gump får ofta frågan om han är dum i huvudet, men då svarar han bara: ”Stupid is as stupid does.” Det betyder att en människas dumhet står i direkt korrelation till hennes dumma handlingar. Du kan alltså inte bedöma hur korkad hon är bara genom att titta på henne.

Det här behöver nyanseras, för ibland kan högst vettiga människor ägna sig åt dumma saker. Hur många är det inte som är intelligenta utan att visa det i handling? Som tänker på ett sätt och gör något annat? Som fogar sig istället för att ifrågasätta? Som lyder utan att reflektera över varför de gör det de gör?

Själv kan jag stoltsera med att ha avtjänat sex år som tjänsteman på en stor myndighet. I början var jag lydig, tyst och duktig. Jag genomled många meningslösa möten, gick meningslösa kurser och stämde in i överbyråkratikören när den sjöng. Det var alltid någon annan som tänkte åt mig. På sätt och vis var det smidigt eftersom jag slapp ta några egna initiativ.

Efter ett tag såg jag att myndigheten var en parasit som livnärde sig på min livslust.

Jag sa upp mig och gick in i privat sektor. Där skulle jag äntligen få tänka själv. Min kreativitet skulle få utrymme. Så naivt. I slutändan handlade det inte om att jag och mina arbetskamrater skulle använda våra egna huvuden. Vi var inte där för att utvecklas som människor. Vi var pengaindrivare åt en storebror som aldrig blev mätt. Det slutade med att jag fick sparken.

För drygt tio år sedan lanserade akademikerduon Mats Alvesson och André Spicer ett begrepp som omsluter det jag försöker beskriva här: Funktionell dumhet. De såg att denna sorts dumhet var ett utbrett problem, framför allt i stora organisationer. Där ägnade man massvis med tid åt att luftarbeta, vilket lämnade litet eller inget utrymme åt själva kärnverksamheten.

(Någon som känner igen sig?)

Alvesson och Spicer använde sig av sin påhittighet när de skulle hjälpa organisationerna att dumhetssanera. De rekommenderade bland annat att man skulle införa bullshitbingo på fredagseftermiddagen, där de anställda uppmuntrades att peka på floskler och menlösa uttalanden de stött på under arbetsveckan. Den som först noterade tio bullshituttryck vann ett pris.

Det är väl något att ta efter med tanke på rådande samhällssituation? Låt oss spela bullshitbingo. Först till tio vinner.