Det första du blir hemmablind på är ögonen. Då kan det vara bra att ta ett steg tillbaka och låta hunden leda dig, för det finns ingen som är bättre lämpad att visa dig världen från ett nytt perspektiv.

”Du måste visa vem det är som bestämmer!” Uppmaningen brukar ledsagas av allvarlig blick och höjt pekfinger. Numera hamnar den i lådan av sanningar med modifikation, men under de första åren som hundägare gjorde jag allt i min makt för att visa auktoritet. Jag var flockledare och hunden skulle följa mig. Punkt.

Receptet blev bara pannkaka. Lukas sparkade bakut, för han visste att jag spelade en roll och var inte alls sugen på att ta en plats i det bakre ledet. Under en morgonrunda i skogen, bara någon månad efter att vi hade hämtat honom från Hundstallet, stötte vi på hans hatobjekt: grannens hund Rolf. När Lukas såg den unge Bouvieren, tog han sats och drog med mig på en färd i horisontalt läge genom terrängen. Grannen, en tjej från Norge, sa bara ”god morgen!” och gick vidare. Jag hörde att hon försökte hålla tillbaka skrattsalvan.

Där låg jag i en buske med mossa insmetad ansiktet och lyckades till viss del se det lustiga i situationen, men den dominerade känslan var skam. Jag, som hade många år på nacken som ledare för både små och stora grupper av människor, borde väl kunna hålla en enda hund i schack?

Vi gick igenom många liknande incidenter, Lukas och jag, och det dröjde länge innan jag förstod att det sanna ledarskapet handlar om samspel, inte kadaverdisciplin. Vissa lägen kräver en fast hand som berättar ”så här gör vi inte”, andra ett mjukare förhållningssätt där vi säger ”gör det här istället”. Det är hela tiden en balansgång mellan givande och tagande, och den som är uppmärksam ser att dessa två begrepp är ett och samma.

Så det är mer komplext än att ”visa vem det är som bestämmer”. Tack för den insikten, Lukas. Du har gjort mig till en bättre människa.

Lukas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.