Kan du ibland känna att den andliga vägen är hopplöst opraktisk? Tycker du det är svårt att avgöra om det du hör kommer från egot eller från den Helige Ande? Det här inlägget är till dig.

Om du tycker att begreppet ”den Helige Ande” klingar surt eller nytestamentligt, byt gärna ut det med något mer passande, som till exempel intuition, magkänsla, sann intelligens, samvete, inre kompass eller högre sinne.

Ett av mina nöjen är att göra ordsök i pdf-versionen av En Kurs i Mirakler. Mitt intresse att upptäcka vad detta verk handlar om är tämligen bottenlöst, och jag ska erkänna att det fanns en tid då det kunde hamna på gränsen till mani. Men i det stora och hela har sökandet visat sig vara en ypperlig metod för att förstå hur begreppen hänger ihop.

På känslomässig nivå har du, liksom jag, inga som helst problem med att förstå varifrån EKIM kommer. Dess ursprung är bortom ord; bortom det vi till vardags kallar förstånd. Det som talar till vårt hjärta måste på så vis vara ett annat slags förstånd.

Men …

… det metafysiska fundamentet måste vara på plats innan vi ens kan börja förnimma att detta förstånd har en praktisk komponent. Vi behöver se sambanden för veta vilka spelreglerna är. Att tro något annat vore att försöka göra handpåläggning iförd tvångströja. Kom också ihåg att Kursen är nedtecknad av en dam med sällsynt intellekt. Hennes närmaste kompanjoner, Bill Thetford och Kenneth Wapnick, spelade i samma liga.

Låt oss bara konstatera att den kräver en viss skärpa.


Lek nu med tanken att du kliver in i min frisörsalong. Väggarna är prydda med bilder av välansade modeller och det ligger svindyra mattor på golven. Du blir imponerad och tänker att jag måste ha förbrukat många sprayflaskor för att ha råd med allt bling-bling.

Den väldoftande assistenten sticker till dig ett champagneglas och du ombeds sätta dig i en av de lila läderfåtöljerna som står i väntrummet. Du är tveksam till att dricka bubbel under lunchrasten, för bilen behöver trots allt en klarsynt chaufför för att komma tillbaka till jobbet, men till sist bestämmer du dig för att det är fredag. Efter tredje glaset övergår väntan till en ynnest.

Plötsligt händer något som gör att du vaknar från ett tillstånd som börjar likna eufori. Den kund som nyss blivit färdigbehandlad kommer springande ut i väntrummet, rosenrasande. Hon svär, slänger på sig jackan och offentliggör att hon minsann vägrar betala. Du granskar hennes nya ”frisyr” och förstår varför. (Jag lämnar detaljerna till din fantasi.)

När du ställer mig mot väggen visar det sig att jag är självlärd och att pengarna är ett arv efter en amerikansk femmänning. Du lämnar salongen med ett löfte om att aldrig mer komma tillbaka.


Nu är vi redo att börja nysta i begreppen. I sökfältet knappar vi in ”den Helige Ande är”.

I kapitel 5 hittar vi bra nyheter. ”Den Helige Ande är kallelsen till att vakna och vara glad.” Visst, vi skriver under på det. Alla vill vakna. Alla vill vara glada. Men det säger ingenting om hur man ska gå tillväga rent praktiskt, eller hur? Så vi fortsätter och hittar ett påstående som säger lite mer: ”Den Helige Ande är föreställningen om helande.”

Vi vet att en föreställning är en tanke om hur någonting är beskaffat, men när vi läser vidare gryr insikten om att just den här skiljer sig från andra föreställningar genom dess inneboende potential att leda oss tillbaka till vår källa istället för bort ifrån den.

Så vad har vi lärt oss hittills? Jo, att den Helige Ande är en tanke som bidrar till att vi kan lära känna oss själva. Intet nytt under solen, tänker du. Vi är inte färdiga än, tänker jag.

Kapitel 5 erbjuder mer matnyttig information: ”Den Helige Ande är medlaren mellan egots tolkningar och andens kunskap. Hans förmåga att handskas med symboler gör det möjligt för Honom att arbeta med egots övertygelser på dess eget språk.” Nu snackar vi! Anden är alltså en översättningsmekanism som lever i gränslandet mellan min föreställningsvärld, eller illusionen om du så vill, och det som i EKIM kallas för ”den verkliga världen”. Det är en tankens bro, konstruerad av begripliga instruktioner.

Att ha kontakt med den Helige Andes röst är som att ha ett inbyggt GPS-system. Det vägleder dina tankebanor på ett sätt som du förstår, och det finns inga begränsningar för hur det kan uttrycka sig. Du kan höra dess röst genom andra människor, när du läser en bok, tittar på film eller lyssnar till musik. Rösten kan göra sig hörd via en tanke, känsla eller inre bild. Vissa stunder kan den vara svår att uppfatta, nästan som en viskning, andra stunder bär den med sig en tydlighet som inte går att missa. Den är, precis som Kursen säger, lika stark som din villighet att lyssna.

När du övningskört ett tag, kommer du upptäcka att det blir allt enklare att hålla rätt kurs. Du lär dig också att det inte finns någon anledning till panik om du råkar dagdrömma och hamnar på villovägar. GPS-systemet har nämligen en inbyggd finurlighet: U-svängen. Om du missar en avfart så kan du lita på att rösten visar dig snabbaste vägen tillbaka till den önskade rutten.


Vi återgår till salongen för ytterligare förtydligande. Du kommer ju till mig i tron om att jag är en mästare, men när du ser frukten av mitt arbete grusas din föreställning. Det blir ett bryskt uppvaknande från frisörhimlen. I stunden känns det kanske som ett nederlag, men du inser ganska snart att du faktiskt lärt dig ett och annat om hur du ska navigera i den håriga djungeln. Eller rättare sagt, hur du inte ska navigera.

Nästa gång du går in i en liknande situation, inleder du med att granska gesällbrevet på väggen med största möjliga noggrannhet. Sedan försäkrar du dig om att vederbörande kan hantera en sax. Med tiden lär du dig att skilja agnarna från vetet. Du vet när du ska säga nej. Du vet när du ska säga ja. Du har koll på vilken röst som far med osanning och vilken du kan lita på. En av dem bakbinder dina händer, den andra sätter dig fri.

Vilken vill du lyssna till?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.