Jag kände frihet när jag lämnade Stureplan och drömmen om ett liv som inte var mitt. Jag var fri att ta av mig de höga klackarna och luska ut vad jag ville, tyckte om och längtade efter. Förvisso skavde oron över vad jag skulle ta mig till och hur ekonomin skulle gå ihop, men det var inte den som kom med idén att åka till Indien.

Oro har ingen annan funktion än att paralysera handlingsförmågan, och med tiden har jag märkt att den rentav är lögnaktig. Det är den som påstår att Armageddon är runt hörnet. Du är det största nederlaget som någonsin existerat. Räcker inte till. Har ingenting att komma med. Du måste mätas med andra för att veta ditt eget värde. Bör prestera mer för att få ihop ett pussel som inte finns.

Då hade jag inga bra verktyg för att ifrågasätta orostankarna, så de fick hänga med under reseförberedelserna. Jag ville hitta mig själv och det fanns ingenting som kunde stoppa den rörelsen.

Hyresvärden blev misstänksam när jag frågade om att få hyra ut min etta på Söder i andra hand. De ville veta att jag inte hade något fuffens på gång – sälja svartkontrakt till exempel – och begärde skriftligt bevis på att jag skulle göra något meningsfullt som att plugga, jobba eller gå en kurs. De fick ett intyg där det stod:

Dear ms. Laila Langoe. Congratulations, you have been admitted to a 200-hour Teacher Training Course at Amrutham Heaven Yoga Center.

Best regards, Ameesha Patel.”

Ameesha Patel

Värden behövde inte veta att Patel var en känd Bollywood-skådis och att nöden inte har någon lag under förutsättning att alla inblandade vinner. Göteborgskvinnan som nyss hade fått jobb på Regeringskansliet blev överlycklig när hennes akuta boendeproblem löstes, hyresvärden fick sina pengar och jag kunde åka ut i världen för att leta.

Om jag inte missminner mig var det en vän till författaren och prästen Tomas Sjödin som myntade uttrycket ”Det är roligare att ha varit i Indien än att vara i Indien”. Det tänker jag spåna vidare på i nästa inlägg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.